Τετάρτη 2 Μαρτίου 2011

«Καλούν το Ε.Κ.Α.Β. για να γλιτώσουν τις ουρές»

Εξαιτίας της δυσλειτουργίας πολλών υπηρεσιών του κράτους, ως ταξί, ως «γρηγορόσημο» για να παρακάμψουν τις ουρές στα επείγοντα των νοσοκομείων, ακόμη και για να εξασφαλίσουν ένα πιάτο ζεστό φαγητό, χρησιμοποιούν οι Αθηναίοι τα ασθενοφόρα του Ε.Κ.Α.Β.

Το επισήμανε σε επικοινωνία του ο αντιπρόεδρος του οργανισμού, Τάκης Τζανετής, θέλοντας να επιβεβαιώσει όσα διαπιστώθηκαν σε πρόσφατο δημοσίευμα στην εφημερίδα (Εν-στάσεις 1/2/2011).

«Μας φωνάζουν ακόμη και για έναν απλό πονόδοντο ή για ένα στραμπούληγμα, αφού λείπουν στη χώρα μας υπηρεσίες πρωτοβάθμιας περίθαλψης», είπε ο κ. Τζανετής και πρόσθεσε: «Δεν είναι λίγοι επίσης εκείνοι που, έχοντας διαπιστώσει ότι στα επείγοντα προτεραιότητα έχουν όσοι προσκομίζονται με ασθενοφόρο, χρησιμοποιούν αυτό το "μέσο" για να παρακάμψουν τις ουρές».

Σύμφωνα με όσα είπε ο αντιπρόεδρος του Ε.Κ.Α.Β, σχετική εγκύκλιος με οδηγίες για την αντιμετώπιση του συγκεκριμένου προβλήματος έχει σταλεί από το υπουργείο Υγείας στις 23/12 /2010, με την οποία επισημαίνεται ότι στα επείγοντα «θα πρέπει να γίνεται άμεση εκτίμηση της κατάστασης των διακομιζομένων με ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ, ώστε να παρέχεται προτεραιότητα στην παραλαβή και εισαγωγή των επειγόντων περιστατικών που χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης».

Ωστόσο οι οδηγίες, όπως τόνισε ο κ. Τζανετής, δεν έχουν τεθεί ακόμη σε εφαρμογή αφού λείπουν από τα νοσοκομεία υπηρεσίες διαλογής, που στην είσοδο των νοσοκομείων θα κάνουν μια πρώτη εκτίμηση για την κατάσταση των ασθενών.

«Κακή μέσα σε εισαγωγικά χρήση των ασθενοφόρων κάνουν και πολλοί συμπολίτες, που μας καλούν για να βρεθούν σε ένα ζεστό χώρο και για να εξασφαλίσουν ένα πιάτο φαγητό.

Ορισμένοι καλούν κάθε ημέρα, και κάθε βράδυ, τους πηγαίνουμε σε άλλο νοσοκομείο· όλοι τους γνωρίζουμε. Δεν έχουμε ωστόσο επιλογή αφού δεν υπάρχουν υπηρεσίες πρόνοιας ούτε δίκτυα αλληλεγγύης για να αντιμετωπιστούν οι πρωταρχικές αυτές ανάγκες.
Ολα αυτά μαζί φυσικά λειτουργούν εις βάρος των πραγματικά επειγόντων περιστατικών
», υπογράμμισε ο αντιπρόεδρος του Ε.Κ.Α.Β.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου